Föreningen

Styrelsen

Ordförande: Cristofer Amlert
Kassör: Agneta Bern
Sekreterare: Anna-Marit Lehtinen
Ledamot: Helene Wiberg
Suppleant: Mattias Bjurling

Kontaktuppgifter

Brevlåda i Hornsgatan 119
styrelsen@brflingonet.se

Fakturaadress:
Fack 55883722
R855
106 37 Stockholm

Org. nummer:
769607-6350


Om Brf Lingonet

Föreningen registrerades 2001 och Brf LIngonet köpte huset från Svenska Bostäder 2009. Huset är byggt 1969/70 och det är 116 lägenheter och 27 lokaler i huset, varav 19 stycken är källar- och lagerlokaler.

Brf LIngonet är beläget precis intill Tantolunden i Hornstull och det är ett stenkast till Årstaviken där man kan bada året runt. När man bor här har man nära till allt, stadsliv med butiker, restauranger såväl som till natursköna promenadstråk.

Föreningen är välskött med en stabil ekonomi.


Historia

Drakenbergsområdet och Drakenbergsparken är ett bostadsområde respektive en park nära Hornstull på Södermalm i Stockholm, strax söder om Hornsgatan  i höjd med nummer 107-123. De nio huskropparna i kvarteret Drakenberg byggdes i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet efter arkitekt Lars Brydes ritningar och utgör, tillsammans medkvarteret plankan mittemot, på Hornsgatans norra sida, exempel på att miljonprogrammet på 1960- och 1970-talen inte bara omfattade Stockholms förorter. 1971 revs Vårdehemmet Högalid för att bereda plats åt de södra huskropparna. Ungefär samtidigt försvann även Ligna industriområde, som legat här sedan slutet av 1800-talet.

Drakenberg realiserade efterkrigstidens strävan efter det goda boendet för alla. Oavsett storlek och placering försågs lägenheterna med genomtänkta planlösningar. De nio huskropparna i kvarteret Drakenberg byggdes i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet efter arkitekt Lars Brydes ritningar. Bryde gestaltade ett stort antal flerbostadshus inom miljonprogrammet. Karaktäristiska drag i Lars Brydes arkitektur är kraftiga byggnadsvolymer med skarpskurna hörn, mustigt jordfärgad fasadputs, en noga avvägd fasadartikulering med hjälp av fönster, dörrar och balkongfronter samt omsorgsfullt utformade bostadsgårdar och bostadsplanlösningar. 

Under 1960-talet börjar skivhus med loftgångar uppföras efter influenser från Europa. Loftgångshus är ekonomiskt fördelaktiga eftersom ett enda trapphus med hiss kan betjäna många lägenheter. Husen är parallellställda eller formar halvöppna gårdsrum med en planterad gård utan markerade gränser mot omgivande parkmark. De stora husdjupen medför att trapphusen vanligen placeras i husets mitt utan dagsljus.

Trapploppen utformas raka eller svängda och relativt smala, gjutna i betong med ytskikt av cementmosaik eller naturstensplattor. Även trapphusgolven förses med cementmosaik i grå nyanser eller natursten. Väggarna målas i grå nyanser alternativt stänkmålas. Handledare är i trä, plastöverdragen metall eller i järn och är monterade längs trapphusets väggar. Mer påkostade trapphus försågs med konstnärlig utsmyckning i kulörta färger, medan fleralet trapphus fick ett betydligt enklare måleri.

Drakenberg var ett gammalt kvartersnamn (belagt i Holms tomtbok 1679 som ”Draaken Bergh”) och ursprunget var ett värdshus,  Draken, som inrättades här av värdshusvärden Melchior Schipman 1669 i samband med att den första Liljeholmsbron byggdes, då som flottbro. Krogen fick namnet Draken eftersom Schipman tidigare drevt Källaren Draken i Gamla stan, beläget i hörnet av Österlånggatan  och Drakens gränd, därav namnet. 

Värdshuset övertogs efter Schipmans död 1671 av Michael König och därefter 1674 av sockerbagaren Niclas Voigtländer, som gift sig med Schipmans änka. Värdshuset Draken stängde redan 1681, efter en förbittrad fejd mellan Voigtländer och König (som menade att han blivit utmanövrerad och ansåg sig ha privilegium att driva krog vid Hornstull).

Genom området för dagens Drakenbergsparken gick Västra stambanan sträckning till Södra station. År 1929 avvecklades denna sträckning när Årstabron tog över trafiken. Fram till slutet av 1960-talet fanns här ett brokigt industriområde med namn Ligna.


Att bo i bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt innebär att du köper en andel i föreningen och blir delägare till allt dess tillgångar, inklusive din specifika lägenhet. Det liknar ägande av en aktie i ett företag. I bostadsrättsformen betalar medlemmarna endast för föreningens drift och underhållskostnader (månadsavgift), och varje medlem har frihet att bestämma över sin lägenhets inredning. Medlemmarna väljer själva styrelsen och fattar stora beslut på föreningsstämman.

Man kan fritt sälja sin bostadsrätt, och medlemmarna är ansvariga för underhåll av sina lägenheter. Att vara delägare i en fastighet innebär att man deltar i underhåll, reparationer och moderniseringar, vilket på sikt kan vara en bra investering om värdet ökar och man kan sälja bostadsrätten till ett högre pris. Det är viktigt att göra en realistisk bedömning av möjligheterna och att spara och planera för underhåll och reparationer, särskilt för badrum.

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har som syfte att på bästa möjliga sätt tillvarata medlemmarnas ekonomiska intresse. Lag (1987:667) om ekonomiska föreningar reglerar hur man ska sköta en ekonomisk förening.

Eftersom vi är en bostadsrättsförening så lyder vi även under Bostadsrättslagen (1991:614). I lagen regleras vad som ska ingå i föreningens stadgar. Stadgarna kan sägas vara föreningens ”bibel”. Stadgarna har antagits vid föreningsstämman. Föreningens stadgar

BRF Lingonet är också fastighetsägare som har hyresgäster. Därför lyder vi även under kapitel 12 i Jordabalken (1970:994). Den brukar kallas för ”hyreslagen”. För att underlätta för dig som medlem har vi här försökt att göra en sammanställning på de lagar vi lyder under.

Bostadsrättslag (1991:614)
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/bostadsrattslag-1991614_sfs-1991-614/

Lagen om ekonomiska föreningar (1987:667)
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1987667-om-ekonomiska-f_sfs-1987-667/

Hyreslagen (Jordabalk) (1970:994)
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/jordabalk-1970994_sfs-1970-994/


Mäklarinfo

Mäklarinfo

Adress
Hornsgatan 119 & 123 Lignagtan 5 & 7
117 28, STOCKHOLM
Organisationsnummer
769607-6350
Byggår
1969/1970
Lägenheter/st
116 varav 7 stycken hyresrätter
Lokaler/st
Föreningen har 6 kommersiella lokaler som hyrs ut. Dessutom ett större antal mindre förråd i källarvåningarna som hyrs ut till boende och externa hyresgäster.

Fastighetsbeteckning
Drakenberg 15

Tomträttsavtal med Stockholms stad

Löper ut 2030

Utdelningsadress:
Bostadsrättsföreningen Lingonet
Hornsgatan 119 (vit postlåda i porten)
117 28 Stockholm

Allmänt om föreningen
Bostadsrättsföreningen Lingonet registrerades 2001 och består av 116 lägenheter varav 7 upplåts med hyresrätt. Föreningen har en stabil ekonomi.

Bredband via Bahnhof, ingår i månadsavgiften.

Kabel-TV finns att få via Tele2 och tecknas separat av bostadsrättsinnehavaren.

Gemensamhetsutrymmen
I huset finns en tvättstuga som är belägen i källaren. Utrustningen består av 3 tvättmaskiner, två torkrum, mangel- och strykrum samt torktumlare.
I huset finns även cykelförråd och barnvagnsrum. Miljöstuga med återvinning av bl a tidningar, metall och plast finns på Drakenbergsgatan.

Service
Det finns en mataffärer inom 2 minuters promenadväg vid Hornsgatan. Vårdcentral, apotek, systembolag, bibliotek och fler mataffärer finns vid Hornstull.

Kommunikation
T-bana Hornstull (uppgång Högalidsparken), samt buss 4 på Hornsgatan. Vid Hornstulls T-bana finns även buss 66.

Garage och parkeringar
Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Vi hänvisar till gatuparkering eller något av de kommersiella garagen som finns i närheten t.ex. Drakenbergsgaraget, Plankangaraget, Högalidsgaraget.

Förskolor/fritids, skolor, gymnasium
Det finns flertalet förskolor, fritids, skolor och gymnasium i området.

Omgivningar
Zinkensdamms värdshus, Tantoberget, Årstaviken, kvartersbiograf och kvarterskrog finns.

Nära finns även diverse affärer, restauranger och caféer. Under sommaren ”Lasse i parken” och otaliga barhäng-platser och klubbar.

Området kring Drakenbergsparken och Tantolunden har mycket att erbjuda barnfamiljer. Parklek, grillning, plasklekar vid ”Blåa draken”.

Vill man svalka sig sommartid finns badplatsen i Tantolunden nära men även Långholmens badplats.

Rapport om Brf Lingonets fastighetsutveckling

Styrelsen har sammanställt en rapport över Brf Lingonets fastighetsutveckling. Rapporten syftar till att ge medlemmarna en samlad bild av vad som har gjorts och vad som återstår att göra i ett flerårsperspektiv. Se länk för rapporten.


Avskrivningsregler för bostadsrättsföreningar

Med anledning av artiklar i våra större dagstidningar angående avskrivningsregler för bostadsrättsföreningar.

Lingonet hade precis som beskrivs i artiklar en alldeles för restriktiv avskrivningspolicy vid bildandet. Vilket resulterade i att enligt redovisningen så hade vår fastighet en orimligt lång livslängd.

När styrelsen identifierade detta som ett problem gjordes justeringar enligt försiktighetsprincipen och nya avskrivningstider introducerades. Detta gjordes redan för tre år sedan, och våra nya raka avskrivningstider är närmare verklig livslängd.

Som styrelse strävar vi efter att hålla föreningens ekonomi i balans, och leverera ett nollresultat. Målet med nollresultat har vi en bit kvar till, men vi närmar oss våra uppsatta mål.